Frank Goverts > Home

Er bestaan veel verhalen over het verleden. Waargebeurde verhalen, zoals je ze tijdens geschiedenislessen hoort. Voorbeelden zijn verhalen over hoe mensen leefden ten tijde van het Romeinse Rijk of wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verhalen kunnen ook verzonnen zijn. Voorbeelden zijn eeuwenoude sprookjes, maar ook de nieuwste superheldenfilms op Netflix.

Maar hoe praat je in het Engels over iets in het verleden?

 


https://media.newyorker.com/photos/60b7e230c8eec4d1031d5874/master/pass/Shouts-FairyTale.jpg

 

In deze online les ga je leren hoe je over het verleden kan praten met behulp van de past simple en de present perfect. Zegt dat je nog niets? Geen probleem, ik leg alles aan je uit in deze instructievideo.

 

Bekijk de instructievideo over de past simple en present perfect.

 

Doe een quiz over de past simple en present perfect.

Nu je het verschil weet tussen de past simple en present perfect kun je met onderstaande quiz testen of je het goed hebt begrepen.

 

#1. Cindy ............. in New York in 2017. ? De signaalwoorden 'in 2017' verklappen of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

De signaalwoorden in 2017 verklappen dat dit iets is dat in het verleden is gebeurd. Het is klaar.

Daarom gebruik je in deze zin de past simple.

#2. You ................. in New York since 2017. ? Het signaalwoord 'since' verklapt of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

Het signaalwoord since (sinds) geeft aan dat iets in het verleden begonnen is, maar nog steeds bezig is. Je woont vanaf 2017 in New York en woont daar nu nog steeds.

Je gebruikt in deze zin dus de present perfect.

#3. She ................. her homework already. ? Het signaalwoord 'already' verklapt of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

Het signaalwoord already (al) legt de nadruk op het resultaat. Haar huiswerk is af, dat is het belangrijkst. Wanneer het af was of hoe lang dat duurde maakt in deze zin niet zoveel uit.

Als je nadruk op het resultaat wilt leggen, gebruik je de present perfect.

#4. She ................. her homework at ten o'clock. ? De signaalwoorden 'at ten o'clock' verklappen of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

De signaalwoorden at ten o’clock (al) leggen de nadruk op wanneer het huiswerk klaar was. Haar huiswerk was om 10 uur klaar, dat is het belangrijkst.

Als je de nadruk wilt leggen op wanneer iets gebeurde, gebruik je de past simple.

#5. The police ............. the burglar (inbreker) yet. ? Het signaalwoord 'yet' verklapt of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

Het signaalwoord yet (nog niet) geeft aan dat de actie in het verleden begonnen is en nog steeds bezig is. De politie zoekt de inbreker, maar heeft deze nog niet gevonden.

Je gebruikt dus de present perfect.

#6. The police officer ............. the two missing girls this morning. ? De signaalwoorden 'this morning' verklappen of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

De signaalwoorden this morning (deze ochtend) geven aan wanneer iets in het verleden gebeurd is. De twee vermiste meisjes zijn gevonden. Het is klaar.

Daarom gebruik je in deze zin de past simple.

Found is een voorbeeld van een onregelmatig werkwoord. Het is de verleden tijd van find (vinden). In het Nederlands werk het ook zo. Vind wordt vond in de verleden tijd.

Er is geen formule of ezelsbruggetje voor onregelmatige werkwoorden. Je moet ze uit je hoofd leren. Hier komen we in latere oefeningen op terug.

#7. ............. they ............. basketball last Friday? ? De signaalwoorden 'last Friday' verklappen of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

De signaalwoorden last Friday (afgelopen vrijdag) geven aan dat dit in het verleden is. Het is klaar.

Daarom gebruik je in deze zin de past simple.

#8. I ............. never ............. basketball in my life. ? Het signaalwoord 'never' verklapt of je de past simple of present perfect moet gebruiken.

Het signaalwoord never (nooit) geeft aan dat de persoon in deze zin in het verleden nooit basketbal gespeeld heeft. Dat is nu nog steeds zo.

Je gebruikt in deze zin daarom de present perfect.

Finish

Results

Lekker bezig, je hebt het goed gedaan! Klik hier om de deze test nog een keer te doen en kijk of je 100% kan halen of klik hier om door te gaan met de volgende opdracht.
Het lijkt erop dat je dit onderwerp nog lastig vind. Geen probleem! Bekijk je fouten en probeer deze oefening zo vaak als je wilt. Je kunt de instructievideo bovenaan deze pagina ook nog eens bekijken. Klik hier om deze test nog een keer te doen.

 

 

Bronnen beeldmateriaal:

 

https://static.333travel.nl/web-images/06/2019/5d14b01097d4c/amerika-new-york-skyline-vrijheidsbeeld.jpeg
https://exclusive.multibriefs.com/images/exclusive/1116homework.jpg
https://i.pinimg.com/474x/f7/79/5a/f7795ada41acb54f8ba8d8b0db99154a.jpg
https://suresafety.com/pub/media/catalog/product/cache/207e23213cf636ccdef205098cf3c8a3/p/e/pelican-cop-police-nightstick-mag-flash-light-l.jpg
https://media0.faz.net/ppmedia/aktuell/sport/1274171404/1.7112030/default-retina/drin-gegen-bayreuth-gelingt.jpg